هوش مصنوعی چیست؟

هوش مصنوعی

هوش مصنوعی
طراحی وب هوش مصنوعی

هوش مصنوعی

هوش مصنوعی چیست؟

هوش مصنوعی روشی برای ایجاد یک کامپیوتر، یک ربات کنترل‌شده توسط کامپیوتر یا یک نرم‌افزارمی باشد که مانند ذهن انسان هوشمندانه فکر می کند. هوش مصنوعی با مطالعه الگوهای مغز انسان و با تجزیه و تحلیل فرآیند شناختی انجام می شود. نتیجه این مطالعات باعث توسعه نرم افزارها و سیستم های هوشمند می باشد.

انواع هوش مصنوعی

از آنجا که به­ گونه­ ای مبنای عملکرد هوش مصنوعی، فرآیندهای هوش انسانی است؛ اینکه یک سیستم AI تا چه حد بتواند شبیه به هوش انسان عمل کند؛ به معیاری برای تعیین نوع هوش مصنوعی تبدیل شده است. براساس مقایسه یک ماشین با انسان و برحسب تطبیق پذیری و عملکرد آن، هوش مصنوعی می‌تواند به انواع مختلف طبقه‌بندی شود.

بنابراین، یک برنامه هوش مصنوعی که وظایف انسانی بیشتری را با سطوح مختلف مهارتی انجام می‌دهد؛ به عنوان یک هوش تکامل‌یافته در نظر گرفته می‌شود. در حالی که یک هوش مصنوعی که قابلیت و عملکرد محدودی دارد؛ به عنوان یک نوع ساده‌تر و کم‌تر توسعه‌یافته در نظر گرفته می‌شود.

براساس این معیار، هوش مصنوعی به طور کلی به دو روش طبقه‌بندی می‌شود. یک نوع طبقه بندی ماشینهای دارای هوش مصنوعی بر اساس شباهت آنها به ذهن انسان است که توانایی آنها در “فکر کردن” و حتی “احساس” با انسان مقایسه می­ شود.

ماشین های واکنشی (Reactive Machines)

این ماشین ها هیچ حافظه یا داده ای برای کار ندارند و فقط در یک زمینه کاری تخصص هستند. مثلا، در بازی شطرنج، ماشین حرکات را مشاهده می کند و بهترین تصمیم ممکن را برای برنده شدن می گیرد.

حافظه محدود (Limited Memory)

این ماشین‌ها داده‌های قبلی را جمع‌آوری کرده و به افزودن آن به حافظه خود ادامه می دهند. آن ها حافظه یا تجربه کافی برای تصمیم گیری مناسب دارند، اما حافظه حداقل می باشد. مثلا، این دستگاه میتواند یک رستوران را بر اساس داده های مکان جمع آوری شده پیشنهاد دهد. ما سیستم های توصیه گر را در زمینه های بسیاری امروز مشاهده می کینم.

نظریه ذهن (Theory of Mind)

این نوع هوش مصنوعی می تواند افکار و احساسات را درک کند و همچنین به صورت اجتماعی تعامل داشته باشد با این حال، ماشینی بر اساس این نوع هنوز ساخته نشده است

هوش مصنوعی خود آگاه(Self-aware)

این مرحله نهایی رشد هوش مصنوعی است که در حال حاضر فقط در حد فرضیه است. هوش مصنوعی خودآگاه، همانطور که از نامش پیداست، هوش مصنوعی است که به گونه‌ای شکل‌گرفته تا به مغز انسان تبدیل شود به طوری که خودآگاهی ایجاد کند.

 

ایجاد این نوع هوش مصنوعی ، که ده ها سال و یا قرن ها از تحقق آن فاصله دارد، هدف نهایی همه تحقیقات هوش مصنوعی است و خواهد بود. این نوع هوش مصنوعی تنها قادر به درک و برانگیختن احساسات در افرادی نیست که با آن‌ها تعامل دارد، بلکه احساسات، نیازها، اعتقادات و خواسته‌های بالقوه خود را نیز در بر دارد و این نوع هوش مصنوعی است که محققان تکنولوژی نسبت به آن احتیاط می کنند.​

هوش مصنوعی

نحوه انجام عملیات توسط هوش مصنوعی به چه صورت می باشد ؟

اگر بخواهیم مختصر و آسان توضیح دهیم، سیستم‌های هوش مصنوعی با ادغام الگوریتم‌های پردازشی هوشمند و تکراری کار می‌کنند.

شاخه های هوش مصنوعی

هوش مصنوعی یک علم بسیار گسترده و پیچیده است که شاخه‌های متعددی دارد، برخی از این شاخه ها عبارتنداز:

سیستم خبره (Experts Systems)

رباتیک (Robotics)

یادگیری ماشین (Machine Learning)

شبکه عصبی (Neural Network)

منطق فاری (Fuzzy Logic)

پردازش زبان طبیعی (Natural Language Processing)

مزایا و معایب هوش مصنوعی

قطعا هرعلم و تکنولوژی مزایا و معایب خاص خودشان را دارند. هوش مصنوعی نیز از این موضوع مستثنا نمی باشد و دارای مزایا و معایبی می باشد.

 

مزایا :

  • خطای انسانی را کاهش می دهد
  • هرگز نمی خوابد، بنابراین 24 ساعته در دسترس است
  • هرگز خسته نمی شود، بنابراین به راحتی از عهده کارهای تکراری بر می آید
  • سریع است

معایب:

  • اجرای آن پرهزینه است
  • نمی تواند خلاقیت انسان را تکرار کند
  • قطعا جایگزین برخی مشاغل خواهد شد و منجر به بیکاری خواهد شد
  • کاربردهای هوش مصنوعی

هوش مصنوعی در جوامع امروزی کاربردهای بسیاری دارد و در دنیای امروز امری ضروری است. زیرا می‌تواند مشکلات پیچیده انسان را با روشی کارآمد  و سریع تر از انسان حل کند.در اینجا به برخی از کاربردهای هوش مصنوعی در عصر حاضر اشاره می‌کنیم.

مراقبت‌های بهداشتی:

درسال های اخیر، هوش مصنوعی در صنعت مراقبت‌های بهداشتی تأثیر قابل‌توجهی گذاشته و آن را ارتقاء داده است. صنایع بهداشت و درمان از هوش مصنوعی برای تشخیص‌های دقیق تر و سریع‌تر از انسان استفاده می‌کنند. با کمک هوش مصنوعی به پزشکان در تشخیص بیماری‌ها، پیش از وخامت حال بیماران به آنها کمک‌های پزشکی می‌رسانند. مثلاً الگوریتم‌های هوش مصنوعی در ساعت‌های هوشمند فعالیت‌های حیاتی فرد را برای تشخیص مشکلات قلبی و سایر اختلالات کنترل می‌کنند و حتی وخامت حال بیماران را به اورژانس گزارش می‌دهند. علاوه بر این، هوش مصنوعی به افزایش سرعت ساخت داروها و دقت در تولید آنها کمک شایانی کرده است.

خدمات مالی و بانکداری:

خدمات مالی در سه دهه گذشته از هوش مصنوعی بهره زیادی برده است. در بانکداری، هوش مصنوعی برای مدیریت و نگهداری حساب‌ها، پیش‌بینی سهام در بازارهای مالی و حتی پیشگیری از تقلب و تخلفات مالی بسیار مفید بوده است. شرکت‌های بزرگ از هوش مصنوعی برای پردازش و حسابرسی دقیق معاملات خود استفاده می‌کنند. از سویی دیگر برخی شرکت ها باساخت ربات های هوشنمد به انجام معاملات می پردازند.​

آموزش‌وپرورش:

امروزه هوش مصنوعی دستیاری برای معلمان به‌حساب می‌آید. چت‌بات‌ها می‌توانند به‌عنوان راهبران آموزشی به‌جای معلمان با دانش‌آموزان ارتباط برقرار کنند. تکنولوژی نمره دهی خودکار نیز به کمک معلمان آمده تا آنها زمان بیشتری برای تدریس داشته باشند.

 

هوش مصنوعی در آینده می‌تواند یک معلم مجازی شخصی برای دانش‌آموزان باشد که در هر زمان و مکانی به‌راحتی در دسترس خواهد بود.

حمل‌ونقل:

در سال‌های اخیر استفاده از هوش مصنوعی در صنعت حمل‌ونقل و گردشگری امری بسیار متداول شده است. هوش مصنوعی قادر است کارهای مختلفی را دراین‌رابطه انجام دهد. از برنامه‌ریزی برای سفر تا پیشنهاد هتل‌ها و پروازها و نشان‌دادن بهترین مسیرها به مسافران. شرکت‌های گردشگری از چت‌بات‌های مجهز به هوش مصنوعی استفاده می‌کنند که می‌توانند برای پاسخگویی بهتر، دقیق‌تر و سریع‌تر از انسان با مشتریان تعامل و نیاز آنها را برطرف کنند.

بازی و سرگرمی:

هوش مصنوعی جزء لاینفک بازی‌های ویدئویی از زمان شروع آن در سال ۱۹۵۰ بوده است. این فناوری انقلابی در سبک بازی‌های رایانه‌ای و ویدئویی به وجود آورده است. هوش مصنوعی در بازی‌های رایانه‌ای و ویدئویی با ایجاد استراتژی‌های هیجان‌انگیزتر و بازیکنان را نسبت به این بازی‌ها متمرکزتر و علاقه‌مندتر از پیش کرده است. بازیکنان حالا حریفان جذاب‌تری دارند. موجودات باهوش‌تری که در دنیای بازی‌های خود زندگی می‌کنند و رفتارهای هوشمندانه‌تر و جالب‌تری از خود بروز می‌دهند. هدف اصلی در این صنعت این است که با مدل‌سازی رفتار انسانی از کسالت و تکرار در بازی‌ها جلوگیری شود.

پشتیبانی مشتری آنلاین:

هوش مصنوعی اکثر سیستم‌های پشتیبانی آنلاین مشتری و پیام‌های صوتی را به صورت خودکار انجام  می دهند.

امنیت سایبری:

با استفاده از الگوریتم‌های یادگیری ماشین و داده‌های نمونه فراوان، می توان از هوش مصنوعی برای تشخیص ناهنجاری‌ها ونا سازگاری ها  و پاسخ به تهدیدات استفاده کرد.

 

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

فیلدهای نمایش داده شده را انتخاب کنید. دیگران مخفی خواهند شد. برای تنظیم مجدد سفارش ، بکشید و رها کنید.
  • عکس
  • شناسه محصول
  • امتیاز
  • قیمت
  • در انبار
  • موجودی
  • افزودن به سبد خرید
  • توضیحات
  • محتوا
  • عرض
  • اندازه
  • تنظیمات بیشتر
  • ویژگی ها
  • ویژگی های سفارشی
  • زمینه های دلخواه
برای پنهان کردن نوار مقایسه ، بیرون را کلیک کنید
مقایسه